Yliopistoindeksi pidettävä voimassa vuonna 2015

20.3.2014

TIEDOTE 20.3.2014

HETI JULKAISTAVISSA
 
 
 
UNIFI, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto:
Yliopistoindeksi pidettävä voimassa vuonna 2015
 
Suomen yliopistot UNIFI, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto ovat lähettäneet kehysriihen alla hallituksen keskeisille päättäjille kirjelmän, jossa ne edellyttävät, että yliopistoindeksi pidetään voimassa myös ensi vuonna. Eri tahoilta on kaikunut huolestuttavia viestejä siitä, että yliopistoindeksi olisi jälleen leikkausuhan alla. 
-          Yliopistoindeksi tuli yliopistolakiin turvaamaan valtion varoista tuleva rahoitus vakaana – myös huonoina aikoina. Yliopistoindeksi antoi lupauksen, että valtiovalta ymmärtää yliopistojen tärkeän tehtävän uusien osaajien kouluttajana ja uuden tiedon tuottajana. Nämä edellyttävät pitkäjänteisyyttä ja taloudellista vakautta, järjestöt toteavat kirjelmässään.
Tästä huolimatta yliopistoindeksiä on jo kahteen kertaan leikattu: se puolitettiin vuodeksi 2012 ja jäädytettiin kokonaan vuodeksi 2013. Näiden toimien seurauksena yliopistoille on syntynyt kymmenien miljoonien eurojen vaje. Yliopistojen on äärimmäisen vaikeaa suunnitella toimintaansa jatkuvien säästötoimien ja -uhkien alla.
-          Osaamista, tietoa ja tiedettä pidetään uusina tuotannontekijöinä ja vaurauden lähteinä. Niistä leikkaaminen ei ole säästämistä vaan erittäin lyhytnäköistä toimintaa, joka vaurioittaa uutta kasvua.
UNIFI, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto edellyttävät, että maan hallitus pitää kiinni aiemmista lupauksistaan: turvaa yliopistojen rahoituksen ja pitää yliopistoindeksin voimassa myös vuonna 2015.
 
LISÄTIETOJA:
UNIFIn puheenjohtaja Kalervo Väänänen. puh. 02 333 6101;
Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo, puh. 045 657 5757;
Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi, puh. 0400 309 005