Yliopistorahoitukseen pitkäjänteisyyttä poukkoilun sijaan!

25.8.2014

TIEDOTE 25.8.2014

HETI JULKAISTAVISSA
 
 
Professorit ja Tieteentekijät yliopistorahoituksesta:
Poukkoilusta pitkäjänteisyyteen!
 
Yliopistorahoitus on harvoin ollut esillä mediassa ja poliitikkojen puheissa näin paljon kuin nyt. Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto pitävät hyvänä, että yliopistorahoituksen tärkeys on huomattu – vihdoinkin. Liitot kuitenkin korostavat, että keskiviikkona alkavassa budjettiriihessä puheiden on syytä konkretisoitua rahoituksen kasvuna.   
-          Yliopistoindeksin jäädyttäminen ja puolittaminen ovat vieneet yliopistoilta neljän vuoden aikana kaikkiaan 200 miljoonaa euroa. Tämä on näkynyt hyvin monissa yliopistoissa väen vähentämiseen johtaneina yt-neuvotteluina. Samaan aikaan yliopistohenkilöstöltä kuitenkin vaaditaan koko ajan enemmän: lisää ohjausta, opetusta, julkaisuja, yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kansainvälisyyttä. Yhtälö on mahdoton ilman lisärahoitusta, Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto painottavat.
Liitot toivovat yliopistojen ja tieteen valtionrahoitukseen pitkän aikajänteen rahoitussuunnitelmaa.
-          Yliopistollinen opetus ja tieteellinen tutkimus ovat pitkäjänteistä toimintaa. Rahoituksen jatkuva poukkoilu haittaa laadukasta tutkimusta ja opetusta.        
-          Budjettiriihessä pitää taata vähintään se, että yliopistoindeksi palaa jälleen täysimääräisenä voimaan. Se tuli vuonna 2010 uuteen yliopistolakiin turvaamaan yliopistojen rahoituskehitys myös vaikeina aikoina. Vaikeiden aikojen koittaessa siitä oltiin kuitenkin heti valmiita tinkimään.
 
LISÄTIETOJA:  
puheenjohtaja Maarit Valo (Professoriliitto), 045 657 5757;
puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi (Tieteentekijöiden liitto), 0400 309 005;
toiminnanjohtaja Eeva Rantala (Tieteentekijöiden liitto), 040 750 8284;
toiminnanjohtaja Jorma Virkkala (Professoriliitto), 040 595 3773