Helsingin yliopisto tuotti ylijäämää - henkilöstövähennykset on ylimitoitettu

28.4.2016

TIEDOTE 28.4.2016

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Helsingin yliopisto tuotti ylijäämää – henkilöstövähennykset on ylimitoitettu

 

Helsingin yliopiston hallitus päätti tänään yliopiston viime vuoden tilinpäätöksestä. Sen mukaan yliopisto tuotti ylijäämää 46 miljoonaa euroa.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto katsovat, että näin suuren ylijäämän valossa Helsingin yliopiston mittavat henkilöstövähennykset ovat ylimitoitettuja.

- Yliopisto ei ole yritys, jonka tehtävä on tuottaa liikevoittoa. Tasapainossa oleva tilinpäätös ilman irtisanomisia on mahdollista, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

- Viimeiset irtisanottavat saavat kuulla juuri vappuviikolla kohtalostaan yliopiston julkistaessa voitollisen tilinpäätöksen. Helsingin henkilöstövähennykset näyttävät nyt entistäkin etupainotteisemmilta ja ylimitoitetuimmilta, lisää Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Tilinpäätöstietojen mukaan Helsingin yliopistokonsernin tulos oli viime vuonna 63 miljoonaa euroa. Kun siitä otetaan pois verot ja sidottujen rahastojen muutos, niin ylijäämäksi jää 46 miljoonaa euroa. Tämä voitto on selvästi suurempi kuin esimerkiksi koko Vaasan yliopiston liikevaihto.

Helsingin yliopisto päätti tammikuussa, että se irtisanoo 570 työntekijää keväällä 2016. Lisäksi määräaikaisten työsuhteiden päättymisen ja eläköitymisten vuoksi henkilöstöä oli määrä vähentää yhteensä yli 400:lla.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487;

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442