SOS-hallitus petti yliopistot ja niiden henkilöstön

2.9.2016

TIEDOTE 2.9.2016

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

SOS-hallitus petti yliopistot ja niiden henkilöstön

 

Hallituksen budjettiesitys on pettymys yliopistojen ja tutkimuksen kannalta. Jo ennestään hyvin ahtaalla olevien yliopistojen taloutta kurjistetaan entisestään lisäleikkauksilla. Henkilöstöä uhkaa jälleen uudet yt-kierrokset ja työpaikkojen vähentyminen.

- Yliopistojen uusi lukuvuosi alkaa synkissä tunnelmissa. Olemme erittäin pettyneitä budjettiriihen tuloksiin. Tuntuu siltä, että hallitus ei kunnioita järjestöjen yksimielisiä sopimuksia eikä kevään kehysriihen päätöksiä. Yliopistoille ja tutkimukselle hallitus tarkoittaa kirjaimellisesti lyhenteensä mukaisesti SOS, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen ja Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Leikkaukset johtuvat kilpailukykysopimuksen virheellisestä tulkinnasta, jonka perusteella hallitus vie työnantajamaksujen alentumisen tuoman hyödyn pois. Kilpailukykysopimuksessa yliopistoja ei ole listattu julkisen sektorin organisaatioihin. Kevään kehysriihessä hallitus oli linjannut, että yliopistoihin ja tutkimukseen ei kohdistu uusia lisäleikkauksia. Samaa lupasi uusi valtiovarainministeri kesällä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen viestitti Twitterissä budjetti-infon jälkeen, että hallitus käynnistää valmistelun vaihtoehdoista osoittaa lisäresursseja korkeakoulutukseen ja tutkimukseen. Hänen mukaansa tästä olisi odotettavissa päätöksiä kevään kehysriihessä.

- Tämä kuulostaa hyvin lievältä verrattuna nyt tehtyyn lisäleikkaukseen. Ensi kevääseen mennessä yliopistot ovat jo joutuneet tekemään päätöksiä uusista väen vähentämisistä.

- Hallitus pitää työttömyyttä suurimpana tämän hetken ongelmana, mutta ilmeisesti yliopistoista pois potkitut osaajat eivät merkitse sille mitään.

Hallituksen ratkaisun myötä korkeakouluihin kohdistuu 21 miljoona lisäleikkaukset ensi vuonna ja noin 40 miljoonan euron ”säästö” vuosikymmenen lopulla.

- Koulutuksen ja tutkimuksen arvostamisessa hallitus näyttää valinneen Suomen keskeisistä kilpailijamaista poikkeavan tien. Aivovuoto kiihtyy entisestään niihin maihin, joissa osaamista arvostetaan juhlapuheiden sijaan teoissa, liitot huomauttavat.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487;

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442;

toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), 050 3402 725;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala (Tieteentekijöiden liitto), 040 7508 284