Professori Kaarle Hämeri jatkaa Professoriliiton puheenjohtajana: Yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus tulee nostaa kilpailijamaiden tasolle

25.11.2016

TIEDOTE 25.11.2016

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Professori Kaarle Hämeri jatkaa Professoriliiton puheenjohtajana:

Yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus tulee nostaa kilpailijamaiden tasolle

 

Professoriliiton valtuusto valitsi tänään professori Kaarle Hämerin jatkamaan puheenjohtajana kaudella 2017-2018. Hän on toiminut liiton puheenjohtaja vuoden 2015 alusta. Kaarle Hämeri on aerosolifysiikan professori Helsingin yliopistossa.

Valtuusto keskusteli liiton strategiasta Tiedossa tulevaisuus. Strategia ulottuu vuoteen 2020. Valtuusto piti hyvänä, että sivistys tulee strategiassa vahvasti esille.

Strategian painopisteiden mukaan Professoriliitto on keskeinen yliopisto- ja tiedepolitiikan asiantuntija ja vaikuttaja. Se korostaa tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapautta ja ajaa niiden resurssien vahvistamista.

- Seuraava vaikuttamisemme tähtää maan hallituksen puolivälitarkasteluun. Siellä pitää tehdä merkittäviä päätöksiä yliopisto- ja tutkimusrahoituksen tilanteen parantamiseksi. Rahoitus tulee saada keskeisten kilpailijamaittemme tasolle, puheenjohtaja Hämeri korostaa.

Suomen läntiset naapurimaat panostavat koulutus- ja tutkimusrahoitukseen lisää satoja miljoonia kruunuja. Ruotsissa hallitus tekee ensi vuoden budjetissa tutkimusrahoitukseen 390 miljoonan kruunun korotuksen. Taso on tarkoitus nostaa reiluun 2,8 miljardiin kruunuun vuonna 2020. Norjassa lisäykset tutkimukseen ja korkeakouluopetukseen merkitsevät ensi vuodelle 555 miljoonaa kruunua.

- Talouspolitiikan arviointineuvosto, OECD:n maaraportti, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat kaikki todenneet, että Suomessa koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuneet menoleikkaukset vaikuttavat negatiivisesti kasvun edellytyksiin. Nyt tämä viesti on otettava vakavasti ja suunta on käännettävä, Hämeri linjaa.

Sipilän hallitus asetti budjettiriihessä työryhmän valmistelemaan vaihtoehtoisia malleja osoittaa lisäresursseja korkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Professoriliitto katsoo, että suurimman osan pääomittamisesta tulee kohdistua yliopistoihin ja tutkimukseen. Asiasta on määrä päättää seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa ensi keväänä.    

Professoriliiton varapuheenjohtajana jatkaa professori Jouni Kivistö-Rahnasto. Hän on toiminut varapuheenjohtajana vuoden 2015 alusta. Kivistö-Rahnasto on turvallisuustekniikan ja riskienhallinnan professori Tampereen teknillisen yliopistossa.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri, 040 568 4487;

toiminnanjohtaja Tarja Niemelä, 050 3402 725