Vuoden Professori - professori Erik Bonsdorff

13.1.2017

TIEDOTE

JULKAISTAVISSA PE 13.1.2017 KLO 10.30

 

 

Vuoden Professori – professori Erik Bonsdorff

 

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2017 meribiologian professori Erik Bonsdorffin Åbo Akademista. Valinta julkistettiin Professorit itsenäisyyttä rakentamassa -seminaarissa Tieteen päivillä Helsingissä perjantaina. Vuoden Professorin palkintosumma on 20 000 euroa.

Vuoden Professori Erik Bonsdorffilla on pitkä ja syvällinen kokemus meribiologian ja ympäristötutkimuksen aloilta sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on maan johtava ja eniten siteerattu meritutkija – yli 145 tieteellistä julkaisua.   

- Professori Erik Bonsdorffin työssä yhdistyy kansainvälisesti merkittävä tieteellinen tutkimus sekä sen konkreettinen vaikuttavuus muun muassa Itämeren tilan parantamiseen sekä laajemminkin maailman merien tilanteeseen, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri palkitsemisen perusteluissa.  

Bonsdorff (62) on ollut meribiologian professorina Åbo Akademissa vuodesta 1999. Sitä ennen hän toimi saman alan professorina Uumajan yliopistossa Ruotsissa. Hän on toiminut vierailevana professorina myös Göteborgin yliopistossa.  Pohjoismainen yhteistyö muun muassa Itämeren tutkimuksessa on ollut aina tärkeä osa Bonsdorffin työtä.

Tärkeimmäksi työtavakseen Bonsdorff mainitsee toimimisen kansainvälisissä tutkimusverkostoissa. Itämeren lisäksi hän on tutkinut meriä globaalisti muun muassa arktisilla merialueilla, Euroopan rannikkovesillä sekä subtropiikeissa.  

Professori Bonsdorff johtaa isoa kansainvälistä tutkimusryhmää Åbo Akademissa. Suurin osa ryhmän rahoituksesta tulee ulkopuolisista rahoituslähteistä. Bonsdorff on arvostettu jatko-opintojen ohjaaja. Hänen ohjauksellaan on valmistunut yli 25 väitöskirjaa Åbo Akademissa sekä ulkomailla.

Erik Bonsdorff popularisoi aktiivisesti oman alansa tutkimusta. Hän on kirjoittanut kolumneja päivälehtiin sekä yleistajuisia kirjoja suomeksi ja ruotsiksi. Itämeren tulevaisuus -kirja oli vuonna 2010 Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Bonsdorff toimi Vuoden tiedekirja 2016 -raadissa. Tieteen päivillä 2017 hän vetää lauantaina Uhattu Itämeri-paneelia.     

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja aktiivisuus näkyy professori Bonsdorffin työssä myös monien tieteellisten seurojen jäsenyytenä sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän pitää tieteellistä sananvapautta suuressa arvossa.

 

LISÄTIETOJA:

professori Erik Bonsdorff, 040 536 3539;

Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri, 040 568 4487;

viestintäpäällikkö Kirsti Sintonen, 040 5622 965;

kuvat: viestintäassistentti Nuppu Pelevina, 050 5481 593 tai nuppu.pelevina@professoriliitto.fi