Professorit ja Tieteentekijät vetoavat toimimaan Central European Universityn puolesta

10.4.2017

Unkarin hallitus ajaa kansainvälisistä protesteista huolimatta läpi lakimuutosta, jonka tarkoituksena on Budapestin keskustassa vuodesta 1991 asti toimineen maineikkaan Central European Universityn (CEU) sulkeminen. Hanke vaarantaa vakavasti akateemisen vapauden Unkarissa ja tieteen kansainvälisyyden ja riippumattomuuden Euroopassa.

Tapauksen tekee erityisen merkittäväksi se, että Unkari, toisin kuin eräät muut maat, joissa akateemista vapautta on viime aikoina loukattu, on Euroopan Unionin jäsenmaa. CEU:n toivo perustuu suurelta osin siihen, että Unkarin eurooppalaiset kumppanit pystyvät vakuuttamaan Unkarin hallituksen hankkeen haitallisuudesta ja sen aiheuttamasta peruuttamattomasta vahingosta maan maineelle.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kiittävät niitä suomalaisia poliitikkoja, kuten Alexander Stubbia ja Erkki Tuomiojaa, jotka ovat jo liittyneet vastalauseisiin CEU:n puolesta. Liitot vetoavat, että myös muut poliitikot ja vaikuttajat nostavat tapauksen mahdollisimman näkyvästi esille hallitusten välisissä yhteyksissä sekä Euroopan parlamentissa, jossa Unkarin hallituspuolue Fidesz on suurimman parlamenttiryhmän Euroopan kansanpuolueen (EPP) jäsen.

Central European Universityn rehtori ja henkilökunta korostavat, että tapauksen vaikutukset voivat ulottua laajemmalle kuin yhteen yliopistoon. Unkarista ja CEU:sta voi muodostua esimerkki muille eurooppalaisille hallituksille, jotka haluavat hiljentää tai sulkea yliopistojaan. Unkarissa on parhaillaan valmisteilla myös lakihanke, jonka tarkoituksena on voimakkaasti rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa. Pohjimmiltaan kyseessä on vapaan kansalaisyhteiskunnan ja mielipiteen- ja ilmaisunvapauden tulevaisuus keskellä Euroopan Unionia.

CEU:n etua palvelee tällä hetkellä tapauksen mahdollisimman laaja julkisuus. Kehotamme kaikkia suomalaisia ja eurooppalaisia vaikuttajia, tieteentekijöitä ja kansalaisia puhumaan Central European Universityn puolesta julkisuudessa ja niitä kanavia pitkin, jotka ovat heidän käytössään asemansa takia.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442;

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487;

toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), 050 3402 725;

toiminnanjohtaja Eeva Rantala (Tieteentekijöiden liitto), 040 7508 284