Professori Jouni Kivistö-Rahnasto jatkaa Professoriliiton puheenjohtajana: Tarvitsemme tiedevaalit

23.11.2018

TIEDOTE 23.11.2018

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Professori Jouni Kivistö-Rahnasto jatkaa Professoriliiton puheenjohtajana:

Tarvitsemme tiedevaalit

 

Professoriliiton valtuusto on valinnut professori Jouni Kivistö-Rahnaston liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2019-2020. Puheenjohtaja Kivistö-Rahnasto haluaa nostaa tieteen ja tutkimuksen vahvasti esille ennen ensi vaaleja. Ensi vuosi on myös Professoriliiton 50-vuotisjuhlavuosi.

- Seuraavista eduskuntavaaleista on syytä tehdä tiedevaalit. Tiede ansaitsee sekä arvonnousun että rahoitustason nousun, Kivistö-Rahnasto korostaa.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto julkistivat yhteiset vaali- ja hallitusohjelmatavoitteet jo kesäkuussa. Siitä lähtien on tehty aktiivista vaikuttamistoimintaa, joka jatkuu ja tiivistyy vielä ennen vaaleja. Tavoitteena on saada yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus kasvu-uralle.

- On hyvä, että tutkimusmenojen viiden vuoden mittainen supistuminen päättyi viime vuonna, mutta alamäen aikana kilpailijamaat ovat ajaneet ohi. Hallitus on linjannut, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitus nostetaan 4 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Tähän on vielä paljon takamatkaa, koska nyt tämä BKT-osuus on 2,7 %.

Rahoitustason nostamisen ohella tärkeää on myös rahoituksen laatu. Yliopistojen ja tutkimuksen kokonaisrahoituksessa tulee lisätä ennakoitavan ja pitkäaikaisen rahoituksen osuutta. Perustutkimuksen osuutta tulee vahvistaa lähiaikoina lausuntokierrokselle tulevassa yliopistojen rahoitusmalliesityksessä.   

- Tiukan tulosohjauksen rinnalle tarvitsemme tilaa pitkäjänteiselle vapaalle perustutkimukselle ja sen synnyttämille innovaatioille. Yliopistojen uudet tehtävät, kuten elinikäisen oppimisen edistäminen, vaativat nykyistä vahvempaa henkistä ja taloudellista sitoutumista myös yliopistojen ulkopuoliselta työelämältä.

Professoriliiton johdossa ymmärretään hyvin se, että kaikki intressitahot vaativat ennen vaaleja lisää rahaa.

- Siksi olemme korostaneet myös sitä, että tiedemyönteisen ilmapiirin luominen ei maksa mitään. Sillä on kuitenkin suuri merkitys kaikille niille, jotka tekevät tutkimusta. Olen pitänyt tätä esillä niissä lukuisissa poliitikkotapaamisissa, joita olemme järjestäneet ja tulemme järjestämään, Kivistö-Rahnasto toteaa.

Jouni Kivistö-Rahnasto on turvallisuustekniikan professori Tampereen teknillisessä yliopistossa. Hän on hoitanut Professoriliiton puheenjohtajan tehtävää lokakuusta 2017. Sitä ennen hän toimi liiton varapuheenjohtajana.

Perjantaina Helsingissä koolla ollut Professoriliiton valtuusto valitsi liiton varapuheenjohtajaksi (2019-2020) professori Jukka Heikkilän Turun yliopistosta.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto, 045 657 5757