Ulkomaille
Verotus
Vaikka ulkomaanpalkka ei olisi kuuden kuukauden säännön mukaan Suomessa verotettava, joudutaan siitä usein miten maksamaan sairasvakuutusmaksu.
Ulkomaantyötulon verotukseen vaikuttavat Suomen ja ulkomaisen välisen verotussopimukset. Näitä on 60 valtion kanssa. Jos kuuden kuukauden sääntö ei sovellu ulkomaanpalkkaan, kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa. Tämä tapahtuu tavallisesti siten, että ulkomainen vero vähennetään Suomessa samasta tulosta määrättävästä verosta.
Työttömyysturva
Muutto työttömänä voi tiputtaa työttömyysturvan ulkopuolelle. Jotta Suomeen palaavalle, muussa EU/ETA-maassa yli vuoden ajan työtä tehneelle, syntyy oikeus ansiopäivärahaan, hänen on työskenneltävä Suomessa vähintään neljän viikon ajan vähintään 18 tuntia viikossa. Jos henkilö on ollut sopimusmaassa lyhytaikaisessa, alle vuoden kestävässä työssä, vakuutus- ja työskentelykaudet voidaan lukea työssäoloehtoon ilman neljän viikon työskentelyehtoa Suomessa. Suomessa työntekijän on liityttävä työttömyyskassan jäseneksi kuukauden sisällä työnteon päättymisestä sopimusmaassa. Pohjoismaista viiden vuoden aikana takaisin Suomeen palaavalla henkilöllä on oikeus Suomen työttömyysturvaan ilman neljän viikon työssäoloehtoa.
Lähetettynä työntekijänä ulkomaille palkattavaan henkilöön sovelletaan Suomen lainsäädäntöä. Työttömyysetuuksien saamisen edellytyksenä on paluu Suomeen ja se, että henkilö on pysynyt suomalaisen työttömyyskassan jäsenenä ulkomaankomennuksen ajan ja maksanut jäsenmaksut ajallaan Suomeen.
Työttömyysturva ja työ ulkomailla
Eläkkeet
Useimpien maiden osalta eläketurvan hakemiseen riittää yksi hakemus. Eläkeviranomaiset selvittävät kyseisen maan eläketurvan.
Muu sosiaaliturva
Jos kuitenkin kyseessä on alle vuodenkin työskentely toisessa EU-maassa, kuuluu henkilö EU-määräysten mukaan pääsääntöisesti työskentelymaansa lainsäädännön piiriin.
Mikäli henkilö työskentelee ulkomaisen työnantajan palveluksessa, siirtyy hän tämän maan sosiaaliturvan alaisuuteen. Kun työskentely toisessa EU -maassa lakkaa ja henkilö palaa takaisin kotimaahan, siirtyy hän jälleen suomalaisen sosiaaliturvan piiriin.
Pääperiaatteena siis on, että henkilö on vakuutettu siinä valtiossa, jossa hän työskentelee riippumatta siitä missä valtiossa hän asuu. Tästä työskentelyvaltion periaatteesta on poikkeuksia, joista merkittävin koskee ns. lähetettyjä työntekijöitä. Lähetettyihin työntekijöihin sovelletaan lähettäjävaltion sosiaaliturvalainsäädäntöä. Suomalaisen työnantajan toiseen EU/ETA-maahan tai Sveitsiin lähettämät työntekijät säilyttävät oikeutensa Suomen sosiaaliturvaan ulkomaan komennuksensa ajan. Edellytyksenä on, että työsuhde lähettävään työnantajaan säilyy koko komennuksen ajan ja että lähetetty työntekijä on lähtiessään kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin.
KELA
Pohjoismainen neuvontapalvelu