Yliopistoille uusi työehtosopimus: opetustuntikatosta kokeilu, palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti – lakonuhka peruuntuu

JUKO, Pro ja JHL sekä työnantajien Sivistysala ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistassa. Helsingin ja Turun yliopistoa 27. toukokuuta uhannut lakko peruuntuu.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on hyväksynyt valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran sovintoehdotuksen yliopistojen työehtokiistaan.

Sovintoehdotuksen hyväksymisen myötä Helsingin ja Turun yliopistoa 27. toukokuuta uhannut vuorokauden mittainen lakko on peruttu, kun kiistan kaikki osapuolet ilmoittivat hyväksymisestä keskiviikkona.

”Yliopistojen työehtosopimus mahdollistaa paikallisen sopimisen työsuunnitelmien periaatteista. Tämä avaa yliopistoille mahdollisuuksia kilpailla parhaista osaajista esimerkiksi tutkimusmahdollisuuksien houkuttelevuudella”, Professoriliiton puheenjohtaja Teija Laitinen arvioi ratkaisua.

Professoriliitto pitää myös tärkeänä, että työsuunnittelua kehitetään ja kaikki työtehtävät, mukaan lukien esihenkilötehtävät, merkitään jatkossa työsuunnitelmiin.

”Tehty ratkaisu vastaa palkankorotustasoltaan niin sanottua yleistä linjaa. TES-osapuolet sopivat yhteisestä palkkausjärjestelmätyöryhmästä. Professoriliiton tavoitteena on kehittää professorikunnan palkkoja palkkausjärjestelmäuudistuksen kautta.”

Palkat nousevat lähes kolmen vuoden mittaisella sopimuskaudella (21.5.2025–31.3.2028) yhteensä 7,8 prosenttia. Korotukset noudattavat vientiteollisuuden määrittelemää yleistä linjaa. Merkittävä osa palkankorotuksista maksetaan kaikkia yliopistojen työntekijöitä koskevana yleiskorotuksena.

Yli kolme kuukautta jatkuneiden neuvottelujen jälkeen JUKO pitää tärkeänä, että myös yliopistojen henkilöstölle on viimein saatu yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

”Yliopistoilla edessä todellinen näytönpaikka”

Opetus-​ ja tutkimustyötä tekeviä liialliselta työkuormalta suojaavien opetustuntikattojen osalta JUKO painottaa, että yliopistoilla työnantajina on edessään todellinen näytönpaikka.

Sovintoesityksessä on elementtejä, jotka lisäävät mahdollisuutta sopia paikallisesti henkilöstölle ja työnantajalle sopivista työkokonaisuuksista, kun kokeilulla tavoitellaan nykyistä joustavampaa mallia opetus- ja tutkimustyön yhteensovittamiseksi.

Jos kokeilussa syntyy tilanteita, joissa ilmenee huoli työmäärän kasvamisesta, asia käsitellään paikallisesti viivytyksettä.

Paikalliseen sopimiseen liittyvien kysymysten ratkaiseminen edellyttää työpaikalla molemminpuolista tahtoa ja luottamusta. JUKO tulee seuraamaan, mihin suuntaan paikallinen sopiminen nyt kehittyy yliopistoissa.

Suomen kolmentoista yliopiston 35 000 palkansaajan työehdoista ja palkoista sopivat JUKO, Pro ja JHL ja työnantajien Sivistysala Sivista.

Yliopistolakot harvinaisia – JUKO kiittää kaikkia osallistuneita

JUKO kiittää kaikkia lakkoon osallistuneita, lakkoa tukeneita ja lakonuhkaan valmistautuneita. Tuki neuvotteluille ja neuvottelijoille on ollut ensiarvoisen tärkeää.

Lakot yliopistosektorilla ovat harvinaisia. Ennen Tampereen lakkoa yliopistolaiset lakkoilivat seitsemän vuotta sitten Helsingin yliopistossa.

JUKOn yliopistosektorin neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), johtava erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (YKA) ja neuvottelupäällikkö Reetta Kuosmanen (Tieteentekijät).

Yliopistojen yleinen työehtosopimus on nyt Yliopistojen työehtosopimus

Sopimuskausi | 21.5.2025–31.3.2028

Palkankorotukset sopimuskaudella | Yhteensä 7,8 prosenttia

Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajajärjestö Sivistysala Sivista

JUKO-liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa akavalaisille tyypillisissä tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.

Palkankorotukset sopimuskaudella:

2025

Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. heinäkuuta lähtien 2,5 prosenttia.

2026

Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta lähtien 2,2 prosenttia.
Paikallinen erä 1. joulukuuta lähtien 0,3 prosenttia. Erän jakamisesta päättää työnantaja.

2027

Yleiskorotus nostaa palkkoja 1. kesäkuuta lähtien 2 prosenttia.
Paikallinen erä 1. joulukuuta 0,4 prosenttia. Erän jakamisesta päättää työnantaja.
Järjestelyerä 1. tammikuuta 0,4 prosenttia.