Tiekartasta apu tutkimusinfrastruktuurien kehittämiselle

14.3.2014

Opetusministeri Kiuru: Tutkimusinfrastruktuureja kehitettävä pitkäjänteisesti

 

Opetusministeri Krista Kiuru korosti tutkimusinfrastruktuurien pitkäjänteistä kehittämistä Säätytalolla pidetyssä Suomen tutkimusinfrastruktuurien strategia ja tiekartta 2014 - 2020 -raportin julkistamistilaisuudessa.

 

- Korkeatasoinen tutkimus edellyttää korkeatasoisia tutkimuslaitteita ja välineitä. Näitä tulee kehittää pitkäjänteisesti eri toimijoiden yhteistyönä. Yhteistyötä tulee vahvistaa niin paikallisella kuin kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, totesi ministeri Kiuru.

 

Ministerin mukaan strategia ja tiekartta antavat hyvä pohjan tutkimusinfrastruktuurien suunnitelmalliselle kehittämiselle. Tiekartalle on valittu 31 merkittävää kansallista tutkimusinfrastruktuurihanketta.

 

-Kaikkia hankkeita ei ole mahdollista rahoittaa, joten hankkeet tulee priorisoida. Tämä ei tule olemaan helppoa, mutta luotan, että tutkimusinfrastruktuurien asiantuntijaryhmä antaa tästä selkeät suositukset.

 

Ministeri painotti, että tutkimusinfrastruktuurien rahoituspohjaa tulee myös laajentaa. Juuri käynnistynyt EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden Horisontti 2020- ohjelma tarjoaa suomalaisille tutkijoille, korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja tutkimusorganisaatioille yhden merkittävän rahoituslähteen. Horisontti 2020-ohjelman 70 miljardin euron rahoituksesta (2014 - 2020) tullaan kohdentamaan 2,2 miljardia euroa tutkimusinfrastruktuurien kehittämiseen.

 

Ministeri myös muistutti, että ministeriössä viimeistellään parhaillaan hallituksen esitystä Akatemialain muuttamiseksi. Tässä yhteydessä tullaan esittämään kansallisen tutkimusinfrastruktuurien asiantuntijaryhmän aseman vahvistamista säätämällä sen tehtävistä Akatemialaissa. Uuden tutkimusinfrastruktuurikomitean tehtävänä on seurata ja kehittää kansallista ja kansainvälistä tutkimusinfrastruktuuritoimintaa, päättää hankkeiden valinnasta sekä vastata hankkeiden seurannasta. Komitea korvaisi nykyisen Suomen Akatemian asettaman kansallisen tutkimusinfrastruktuurien asiantuntijaryhmän.

 

Lisätietoja:

erityisavustaja Esa Suominen, puh. 043 824 5668 johtaja Riitta Maijala, puh. 02953 30388

 

Tutkimusinfrastruktuurinen tiekartta:

http://www.aka.fi/tutkimusinfrastruktuurit