Verkkokysely tutkijoiden asiantuntijaroolissaan kokemasta häirinnästä

6.5.2015

Minkälaista on esiintyä asiantuntijana julkisuudessa? Oletko saanut vihapostia? Kokenut häirintää? Uhkailua? Onko sinua painostettu vaikenemaan? Tai tiedätkö ketään häirinnän kohteeksi joutunutta?

Tutkija voi saada asiatonta palautetta esiintyessään julkisuudessa, jopa johtua vihapuheen kohteeksi. Asiantuntijoita ja heidän läheisiään voidaan uhkailla ja omaisuutta tuhota.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) kerää tietoa tutkijoiden kokemasta häirinnästä silloin kun he esiintyvät asiantuntijoina julkisuudessa. Esiintymisellä tarkoitetaan esim. tietokirjan julkaisemista, seminaariesitelmien pitämistä, haastatteluiden antamista tai kirjoituksia lehdissä, blogeissa tai sosiaalisessa mediassa.

Millaisesta ilmiöstä on kyse?

TJNK toivoo, että verkkokysely selkeyttää ilmiötä ja sen laajuutta. Samalla TJNK muistuttaa, että verkkokysely ei koskaan ole aukoton eikä myöskään täytä tutkimuksen kriteerejä. Kyselyn tarkoituksena on saada parempi käsitys tutkijoiden saamasta asiattomasta palautteesta, ilmiön vakavuudesta ja yleisyydestä.

Verkkokysely toteutetaan anonyymisti. Lomake sulkeutuu 1.6.2015. Kyselyn tulokset julkaistaan syksyllä 2015.


Miten voit auttaa?

On tärkeää, että tieto kyselystä tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön. Olethan ystävällinen ja levität tietoa kyselystä oman organisaatiosi sisällä, kollegoillesi sekä sosiaalisessa mediassa.


Linkki kyselyyn:
www.tjnk.fi/kysymme-hairinnasta