Yliopistojen työehtosopimus sisältää vastuullisen palkkaratkaisun ja perhevapaauudistuksen

8.4.2022

Sopijaosapuolet ovat hyväksyneet yliopistojen yleisen työehtosopimuksen. Professoriliiton hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen alkuviikosta. Sopimuskausi on 1.4.2022–31.3.2024. Sopimus voidaan kuitenkin irtisanoa päättymään 31.3.2023, jos osapuolet eivät pääse sopimukseen vuoden 2023 palkankorotuksista 31.1.2023 mennessä.

Vuotta 2022 koskeva palkkaratkaisu on vastuullinen. Yleiskorotus 1,45 prosenttia maksetaan 1.6.2022 ja paikallinen erä 0,45 prosenttia 1.12.2022. Paikallinen erä käytetään työnantajan päättämällä tavalla joko tehtäväkohtaiseen palkanosaan mukaan lukien toistaiseksi voimassa olevat vaativuuslisät tai henkilökohtaiseen palkanosaan. 

- Erityisen poikkeuksellisissa olosuhteissa osoitimme vastuullisuutta ja tyydyimme maltilliseen palkkaratkaisuun, Professoriliiton puheenjohtaja Jukka Heikkilä painottaa. 

Perhevapaauudistusta koskevat lait tulevat voimaan elokuun alussa, ja uudistus on sisällytetty yliopistojen työehtosopimukseen. Työntekijä saa palkallista raskausrahakautta 40 päivää ja lisäksi nyt maksetaan molemmille vanhemmille palkallista vanhempainvapaata 32 päivää. Perhevapaauudistusta rahoitetaan lomarahoja koskevalla muutoksella. Jos työsuhde päättyy työntekijästä johtuvasta syystä, kuten irtisanoutumisesta, lomarahasta maksetaan vain puolet. 

- Yliopistot halusivat sopia perhevapaauudistuksesta ja edistää tällä tavoin tasa-arvoista ja perheystävällistä yliopistoyhteisöä, liiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä toteaa. Niemelä toimii JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtajana ja osallistui sopimusneuvotteluihin.