Neuvottelut yliopistojen henkilöstön palkoista jatkuivat keskiviikkona 1.3.

1.3.2023

Neuvottelut yliopistolaisten palkoista jatkuivat 1. maaliskuuta.

- Valitettavasti osapuolet eivät päässeet yhteisymmärryksen palkankorotuksista, JUKOn yliopistosektorin puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) ja neuvottelupäällikkö Katja Aho toteavat.

JUKO on painottanut toistuvasti, että se tavoittelee ostovoimaa parantavia palkankorotuksia. Yliopistojen henkilöstö on korona-aikana venynyt ja huolehtinut korkeatasoisesta tutkimuksesta ja opetuksesta poikkeusoloissa. Sisäänottomäärät ovat kuluneella hallituskaudella kasvaneet, ja suunnitelmissa on lisätä edelleen aloituspaikkoja, tuplata tohtorikoulutus sekä kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä.

Yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Katja Aho JUKOsta muistuttaa, että työehtosopimus on irtisanottu 17. helmikuuta, joten jatkossa ei neuvotella enää vain palkoista, vaan pöydässä ovat myös muun muassa sopimusmääräykset ja sopimuskauden pituus.

Seuraavan kerran palkansaajajärjestöt ja yliopistotyönantajia edustava Sivista tapaavat 13. maaliskuuta.

JUKO, Ammattiliitto Pro ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat irtisanoneet yliopistoja koskevan työehtosopimuksen päättymään maaliskuun loppuun.

Sopimuksen irtisanomisesta seuraa myös, että jos neuvottelutulosta ei synny, yliopistojen henkilöstö siirtyy sopimuksettomaan tilaan 1. huhtikuuta. Tällöin työpaikoilla sovelletaan vanhaa virka- ja työehtosopimusta, kunnes uusi sopimus on valmis. Myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia sopimuksettomassa tilassa.

Huom. kannattaa merkata jo kalenteriin: JUKOn yliopistoliitot järjestävät jäsentilaisuuden Teamsissa tiistaina 14. maaliskuuta kello 16.15–17.15. Lisätiedot tulossa liittojen jäsenkirjeesssä.