Teknologiateollisuuden "yliopistovisio" on tuhoisa

4.2.2015

TIEDOTE 4.2.2015

HETI JULKAISTAVISSA

 

Professorit ja Tieteentekijät:

Teknologiateollisuuden ”yliopistovisio” on tuhoisa

Teknologiateollisuus otti tiistaina räväkästi kantaa yliopistojen määrään: toimitusjohtaja Jorma Turusen mielestä nykyisistä yliopistoista joutaisi puolet pois. Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto pitävät avausta tuhoisana. Niiden mielestä Teknologiateollisuudella on ”jäänyt levy päälle”: vuonna 2005 se ehdotti yliopistojen määrän vähentämistä kolmeen.

– Millä osaamisella ja oikeutuksella eri intressitahot tuntuvat nyt kommentoivan yliopistojen omia asioita? Yliopistot ovat autonomisia toimijoita, ja ne ovat olleet viime vuodet ihan riittävästi muutosten kohteina, muistuttaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

– Keskustelua viedään tällaisilla avauksilla aivan väärään suuntaan, kun pöydällä on monta tärkeää asiaa kuten duaalimallin tulevaisuus, tutkimusrahoituksen määrä ja jakoperusteet sekä tohtorintutkintojen määrä. Tällaiset tyhjästä ilmaantuvat ja heikosti perustellut leikkausvaatimukset lisäävät epäluottamusta ja ajavat siilipuolustukseen sen sijaan, että puhuttaisiin sisällöllisestä kehittämisestä sekä järkevästä koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Yliopistot tuottavat hyvinvointia ympäristöönsä – myös Teknologiateollisuuden kannalta tärkeille alueille.  Liitot muistuttavat, että yliopistojen tehtävänä on kouluttaa osaajia yhteiskunnan ja elinkeinoelämän palvelukseen koko maassa sekä tuottaa uutta tietoja ja tutkimusta, johon myös innovaatiot perustuvat. Yliopistoilla on myös tärkeä sivistystehtävä.

– Tällaisista ”heitoista” paistaa läpi, että yliopistot nähdään hyvin kapeasti vain innovaatioiden synnytyslaitoksina. Sinänsä ymmärrettävä ajatus Teknologiateollisuudelta, mutta kuitenkin virheellinen, kommentoi Professoriliiton puheenjohtaja Hämeri.

Teknologiateollisuus vertaa Suomen tilannetta Tanskan ”seitsemän yliopiston malliin”. Liitot muistuttavat, että kansainväliset vertailut ovat hankalia ja helposti harhaanjohtavia. Maantieteellisesti kahdeksan kertaa Suomea pienemmässä Tanskassa on käytännössä "maakunnallinen" yliopistoverkko seitsemän yliopiston alueellisten toimipaikkojen kautta. Lisäksi siellä on toistakymmentä pienempää yliopistotasoista oppilaitosta mm. taiteen, bisneksen ja median alalla. 

– Mitä tieteelliseen tasoon tulee, maailman tunnetuimmat yliopistot eivät yleensä ole kymmenien tuhansien opiskelijoiden jättiläisiä, vaan suomalaiseen yliopistokenttään verrattuna pienehköjä tai keskikokoisia laitoksia, lisää Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Koikkalainen.
 

Lisätietoja:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487;
puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442