Hallitusohjelma kurjistaa yliopistoja ja tutkimusta

27.5.2015

TIEDOTE 27.5.2015

HETI JULKAISTAVISSA

 

Professorit ja Tieteentekijät:

Hallitusohjelma kurjistaa yliopistoja ja tutkimusta

 

Hallitusohjelma ei lupaa hyvää yliopistoille ja tutkimukselle. Yliopistoindeksi jäädytetään ja kolmas lukukausi aiotaan ottaa käyttöön niukkenevilla resursseilla. Suomen Akatemian avustusvaltuuksia pienennetään 10 miljoonalla eurolla ensi vuodesta lukien. Kaikkiaan opetukselta, tieteeltä ja kulttuurilta ollaan viemässä 681 miljoonaa.

Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton mielestä hallitusohjelman tavoitteet ja keinot ovat pahassa ristiriidassa.

- Hallituskauden tavoitteena on saada tutkimus- ja innovaatiotoiminnan laatu ja vaikuttavuus nousuun. Miten tämä voi toteutua supistuvilla voimavaroilla ja sillä että aikaa jää yhä vähemmän tutkimukselle? kysyy Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Hallitus aikoo toteuttaa korkeakouluissa kolmannen lukukauden. Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton mielestä tämä edellyttää selvää lisärahoitusta. Esitellessään hallitusohjelmaa tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk) mainitsi kolmannen lukukauden Oppiminen-kärkihankkeen alla. Toivottavasti tämä ennakoi, että lisäopetus saa myös lisärahoitusta.

Valtiovarainministerin tehtävät aloittava Alexander Stubb (kok) kommentoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa kolmatta lukukautta: ”Jos aikoinaan professorilla oli kolme syytä olla professori – kesä-, heinä- ja elokuu – niin jatkossa näin ei enää ole”.

- Tämä oli aika käsittämätön, professorikuntaa loukkaava heitto. Professorien vuotuinen työaika on satoja tunteja pidempi kuin työntekijöillä yleensä. Kesä on ollut professorille ja useille muille yliopistotutkijoille ainoa ajankohta keskittyä tutkimukseen. Opiskelijoilla on jo nyt mahdollisuuksia opiskella ympäri vuoden, jos niin haluavat. Tämä onkin viime aikoina yleistynyt. Sen sijaan professorin työssä tutkimukseen jäävä aika on koko ajan muutenkin pienentynyt, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Hallitusohjelmassa halutaan myös parantaa alemman korkeakoulututkinnon työelämälähtöisyyttä. Tavoitteena on, että merkittävä osa opiskelijoista siirtyisi työelämään jo kandidaatintutkinnolla. Suomalainen työelämä ei ole kuitenkaan vielä osoittanut sitä, että se valmis työllistämään kandeja.

Leikkauslistan mukaan ollaan myös luopumassa Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen erillisrahoituksesta (30 Me) sekä Aalto-yliopiston lisärahoituksesta. Nämä edellyttävät yliopistolain muutosta. 

Jo aiemmin saadun tiedon mukaan hallitus aikoo ottaa käyttöön lukukausimaksut EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Tämän vaikutus julkiseen talouteen arvioidaan nollaksi.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487,

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442