Yliopistojen yt-neuvottelujen tahti kiihtyy - koska työministeri tulee paikalle?

9.11.2015

TIEDOTE 9.11.2015

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Professorit ja Tieteentekijät:

Yliopistojen yt-neuvottelujen tahti kiihtyy – koska työministeri tulee vierailulle?

 

Aalto-yliopisto ilmoitti tänään yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta. Vähennystarpeeksi arvioidaan enintään 350 työntekijää. Helsingin yliopistossa on paraikaa käynnissä yt-neuvottelut, joissa tavoitellaan peräti 1200 työpaikan vähentämistä. Yhteensä pääkaupunkiseudun yliopistot aikovat siis laittaa kilometritehtaalle 1550 yliopistolaista.

- Kun isot yritykset ovat kertoneet yhtä mittavista irtisanomisista, hallitus on marssittanut paikalle vähintään työministerin.Taisipa kesällä vierailla Salossa ihan kolme ministeriä pääministerin johdolla. Nyt ei hallituksen taholta tule kuin patistuskirjeitä, joissa vaaditaan lisää tehoja vähemmillä resursseilla. Ei mikään ihme, että yliopistoväellä alkaa olla mitta täynnä, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Yrityspaikkakunnat, joilla on tehty vastaavan mittaluokan irtisanomisia, ovat saaneet kohdennettua työllisyysrahaa. Tehdaspaikkakunnille on perustettu erityistukialueita. Kun yliopistoista irtisanotaan, mitään lievennystoimia ei ole luvassa.

- Irtisanomisten lisäksi määräaikaisten työntekijöiden kausia ei jatketa eli väkeä vähennetään enemmän kuin pelkät irtisanomisluvut osoittavat. Nuorten tieteentekijöiden tulevaisuus näyttää todella huolestuttavalta, kun tohtoreita on muutenkin työttöminä jo 1040, Koikkalainen lisää.

Aalto-yliopiston yt-neuvottelut eivät koske professoreita. Mutta väkeä vähennetään myös sen kautta, että eläkkeelle siirtyvien professorien paikalle tuskin aina palkataan uusia.

- Tilanne näyttää nyt todella masentavalta yliopistojen kannalta. Professoreitten työmäärä kasvaa entisestään, kun opettajia ja tutkijoita sekä muuta henkilöstöä vähennetään. Tutkimuksen tekemiseen jää yhä vähemmän aikaa, Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri huomauttaa.

Lappeenrannan teknillinen yliopistossa yt-neuvottelut päättyivät viime viikolla. Irtisanottavien määrästä kerrotaan 13. marraskuuta. Yliopiston kokoon suhteutettuna Lappeenrannassa käytiin lähes yhtä suuret yt:t kuin Helsingin yliopistossa on paraikaa menossa. Neuvottelujen aikana OKM ilmoitti ensi vuoden rahoitusluvut, joiden vuoksi säästötarve LUT:ssa suureni 8,5 miljoonasta 8,9 miljoonaan euroon.

Pelättävissä on, että Helsingin yliopiston, Aallon ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yt-uutiset eivät jää yliopistokentän viimeisiksi.

- Hallitus on joustanut jo kovin monista muista esityksistään, mutta koulutuksen ja tutkimuksen suhteen ollaan tinkimättömiä, vaikka nämä leikkaustoimet ovat alusta saakka herättäneet eniten kritiikkiä, liitot ihmettelevät.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442;

puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487