Opetusministeri pyysi ehdotuksia byrokratian purkamiseen

27.11.2015

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen piti Professoriliiton valtuuston syyskokouksessa puheenvuoron yliopisto- ja tiedepolitiikan ajankohtaisista asioista.

Päällimmäiseksi aiheeksi nousi yliopistojen ja tutkimuksen rahoitustilanne sekä avoin kirje, jonka ministeri lähetti 28.10. korkeakoulujen johdolle.

- Ymmärrän, että tunnelmat kentällä ovat matalalla. Ei ole maailman kiitollisin tehtävä olla tässä toimessa tänä aikana, Grahn-Laasonen totesi.

Hän toivoi, että säästötoimista huolimatta yliopisto-opetuksen ja tutkimuksen tärkein ydin pystyttäisiin turvaamaan. Ministeri muistutti, että yliopistojen rahoitus on lisääntynyt vuodesta 2001 kaikkiaan 800 miljoonalla eurolla.

Professoriliiton valtuuston jäsen Hannele Niemi Helsingin yliopistosta huomautti tähän, että nämä niin sanotut lisärahat ovat menneet kohonneisiin vuokriin.

- Kun on lama, on syytä investoida koulutukseen eikä leikata siitä, professori Niemi korosti ja lisäsi, että rakenteelliset uudistukset lisäävät kustannuksia lyhyellä aikavälillä. Rakenteellinen kehittäminen ei voi tapahtua leikkausten avulla.

Grahn-Laasonen toivoi konkreettisia ehdotuksia byrokratian purkutalkoisiin ja tutkimusrahoituksen hakuprosessien helpottamiseen. Hän otti tämän esille jo tavatessaan Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton johtoa 16. lokakuuta. Valtuuston kokouksessa hän pyysi, että ehdotuksia voi lähettää  suoraan hänen sähköpostiinsa ministeriössä.

Professoriliiton Tampereen yliopiston osaston puheenjohtaja, valtuuston jäsen Mari Hatavara teki käytännön ehdotuksen tutkimusrahoituksen hakurumbaan.

- Professorien tieteellinen laatu on varmistettu jo rekrytointiprosessissa, miksi sitä pitää vielä jatkuvasti todistaa rahoituksenhaussa, professori Hatavara tähdensi.

Vilkkaassa keskustelussa nousi esille myös ministerin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle lähettämä avoin kirje ja sen aiheuttamat reaktiot.

Valtuuston jäsen Maritta Törrönen Helsingin yliopistosta totesi, että monet ovat kokeneet loukkaavana kirjeessä esitetyt tehostamisvaatimukset.

- Pitäisikö vielä yötkin tehdä töitä? Toivoisin lisää inhimillisyyttä – puhetta myös hyvinvoinnista eikä pelkistä innovaatioista, professori Törrönen totesi.

- En tarkoittanut ollenkaan, että te teette liian vähän töitä. Kirjeessä esille tuotu tehokkuusajattelu oli kohdistettu prosesseihin, ei henkilöstöön, ministeri vastasi.

Kaiken kaikkiaan ministeri toivoi, että kirje luettaisiin vielä ajatuksella. Keskustelua on syntynyt ja sitä hän piti hyvänä.

- En ole ollenkaan niin herkkä sille, että tulee lunta tupaan, Grahn-Laasonen totesi lopuksi.

 

 

Teksti: Kirsti Sintonen

Kuva: Milla Talassalo

 

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosesta oli iso juttu Acatiimissa 6/2015.