Yliopistoväki ei ole ollut hiljaa Turkin tilanteesta

1.8.2016

TIEDOTE 1.8.2016

HETI JULKAISTAVISSA

 

 

Yliopistoväki ei ole ollut hiljaa Turkin tilanteesta

 

Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla (1.8.) moitiskeltiin suomalaista yliopistoväkeä siitä, että se olisi ollut hiljaa Turkin huolestuttavasta tilanteesta. Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton mielestä tutkijakunta on ottanut kantaa Turkin yliopistoväen asemaan monin tavoin.

- Monia käytännön tutkimustyötä tekeviä Turkin kriisi on työllistänyt kovasti myös loma-aikana. Tapahtumien seurauksia on pitänyt selvitellä Turkkiin tehtävän käytännön tutkimusyhteistyön kannalta ja lisäksi analysoida Turkin tilannetta ja viestiä siitä laajemmalle yleisölle, kommentoi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

- Tutkijoiden ”arkityön” ohella tieteelliset, yliopistolliset ja ammatilliset järjestöt ovat toki vedonneet Turkin hallitukseen erilaisin julkilausumin. Itse olen ”siviiliammatissani” ollut muotoilemassa eurooppalaisen politiikantutkijoiden järjestön ECPR:n tuoretta julkilausumaa, ja monet muut ovat tehneet samaa muissa järjestöissä, Koikkalainen lisää.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto kuuluvat kansainvälisiin opetusalan järjestöihin Education Internationaliin (EI) ja ETUCEen (European Trade Union Committee for Education). Nämä järjestöt ovat useamman kerran tuominneet Turkin johdon toimet.

- Olemme kansainvälisten kattojärjestöjen kannanottojen takana. Viime perjantaina EI:ltä saatujen tietojen mukaan Turkin tilanne pahenee entisestään. Olen syvästi järkyttynyt dekaanien ja muiden professori-kollegoiden kohtelusta ja akateemisen vapauden romuttamisesta, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Suomen yliopistot UNIFI ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kommentoivat Turkin toimenpiteitä heinäkuussa tuoreeltaan kannanotoilla. 

- On helppo yhtyä esimerkiksi SYL:n vetoomukseen, jonka mukaan Sipilän hallituksen pitää yhdessä muiden EU-maiden kanssa kaikella arvovallallaan painostaa Turkin hallitusta luopumaan koulutusta ja tutkimusta vastaan suunnatuista sortotoimistaan, liittojen puheenjohtajat huomauttavat.

- Suomi voisi harkita turvapaikan antamista maassa jo oleville turkkilaisille yliopistotutkijoille nyt, kun Erdoğan on esittänyt heille 'kotiinkutsun', lisää Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Koikkalainen.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Petri Koikkalainen (Tieteentekijöiden liitto), 050 544 7442;
puheenjohtaja Kaarle Hämeri (Professoriliitto), 040 568 4487;
toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), 050 3402 725;
toiminnanjohtaja Eeva Rantala (Tieteentekijöiden liitto), 040 7508 284