Suurimman osan pääomittamisesta pitää kohdistua yliopistoihin ja perustutkimukseen

28.10.2016

TIEDOTE

JULKAISTAVISSA PE 28.10.2016 KLO 13.00

 

 

Professoriliitto:

Suurimman osan pääomittamisesta pitää kohdistua yliopistoihin ja perustutkimukseen

 

Professoriliitolle kelpaa lokakuun puolivälissä isoilla kirjaimilla uutisoitu ”täyskäännös hallituksen korkeakoulupolitiikassa” ja ”hallitus lupaa satoja miljoonia korkeakouluille”, mikäli se tarkoittaa lisäresursseja yliopistoihin ja tutkimukseen. Liitto katsoo, että suurimman osan pääomittamisen kautta tulevista varoista pitää kohdistua yliopistoihin ja perustutkimukseen.

- Jotta pääomittamisen tuotoilla voidaan edes kompensoida yliopistoille alkusyksystä päätetyt kilpailukykysopimuksen tulkinnasta johtuvat leikkaukset, puhutaan noin 800 miljoonasta eurosta. Summan pitää mennä yli miljardin, että pääomittamista voidaan mainostaa lisärahoituksena, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

Hallitus asetti syyskuun alussa työryhmän valmistelemaan esitystä korkeakoulujen lisäresursseista. Työryhmän asettamispäätöksessä ei puhuta pääomittamisesta. Sitä termiä käytetään hallitusohjelmassa sekä Bengt Holmströmin, Sixten Korkmanin ja Vesa Vihriälän elokuussa valtiovarainministeriölle tekemässä muistiossa.

- Talousnobelistimme on useaan otteeseen korostanut perustutkimuksen merkitystä ja sitä, ettei hallitus voi päättää tutkimuksen painoaloista. Tämä on hyvä muistaa, kun lisäresursseista ja pääomittamisesta tehdään keväällä päätöksiä, Hämeri huomauttaa.

Professoriliitto järjesti perjantaina Helsingissä syysseminaarin otsikolla Sivistyksen näkijät ja tekijät. Seminaariesityksissä pohdittiin muun muassa sivistyksen asemaa digitaalisessa maailmassa ja sivistysyliopiston asemaa.

- Pääomittamiskeskusteluissa on hyvä muistaa, että sivistys ja osaaminen ovat tärkein pääomamme.

- Jakoa sivistysyliopistoihin ja muihin yliopistoihin ei voi tehdä. Kaikki ovat osa laajasti ymmärretyn sivistyksen rakennuspalikoita, Hämeri totesi syysseminaarin avauksessa.

 

LISÄTIETOJA:

puheenjohtaja Kaarle Hämeri, 040 5684 487