Professorit ensimmäistä kertaa lakossa Suomen yliopistohistoriassa

1.3.2018

Professorit Jaana Hallamaa ja Jukka Kekkonen sekä Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä.
Puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto Strike Talks -tilaisuudessa Vanhalla ylioppilastalolla.
Profossori Teivo Teivainen Porhanian edessä.

Yliopistotyönantajaa edustava Sivistystyönantajat hylkäsi tiistaina valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen ja tästä johtuen Helsingin yliopiston ja harjoittelukoulujen henkilöstö oli lakossa keskiviikkona 27.2. Professorit olivat lakossa ensimmäistä kertaa Suomen yliopistohistoriassa.

Helsingin yliopiston keskustakampuksella Porthanian edustalla osoitettiin mieltä lakkopäivänä. Tunnelma oli purevasta pakkasesta huolimatta lämmin. Paikalla oli paljon väkeä osoittamassa tukeaan yliopistolaisille.

– On hyvä muistaa, että yliopiston historian ensimmäinen professorilakko ei ole ensisijaisesti kiistelyä palkkaprosenteista. Kyse on laajemmista periaatteista, joita yliopistotyönantaja on vuosia loukannut, korosti professori Teivo Teivainen.

Lakkovahdit päivystivät Helsingin yliopiston eri kampuksilla. Liiton varapuheenjohtaja professori Jaana Hallamaa toimi lakkovahtina Porthanian edessä.

– Yliopiston johto ei ole asettunut yliopiston vaan tällaisen tehostamis- ja kurjistamispolitiikan puolelle sekä pinnallisen hypetyspolitiikan keulakuvaksi. Työn omistajuus on kadonnut, kommentoi Jaana Hallamaa Helsingin Sanomissa.

Lakko ja mielenilmaus pääsivät hyvin esille mediassa ja #meolemmeyliopisto sai paljon näkyvyyttä somessa.

Lakkopäivää jatketiin Vanhan kahvilassa PopUp Strike Talks -tilaisuudella. Tilaisuudessa puhuivat muun muassa professorit Niklas Bruun, Jukka Kekkonen, Laura Kolbe ja Teivo Teivainen sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Jyrki Kasvi ja Pilvi Torsti.

Strike Talkissa käsiteltiin yliopiston nykytilaa, historiaa ja tulevaisuutta paljon käsillä olevia TES -neuvotteluja laajemmin. Yhteinen asia vahvisti yhteishenkeä eri henkilöstöryhmien välillä. Tämä näkyi sekä mielenilmauksessa että Strike Talks -tilaisuudessa.

– Me olemme yliopisto -henki ja historia konkretisoituvat tänään Vanhalla, tiivistää puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto.