Kuntoutus tukee työkykyä

6.5.2019

Kuntoutus on tarpeen myös aivotyöläisten työssäjaksamiselle. Professoriliitto aloittaa KIILA-kuntoutuksen tarjoamisen jäsenilleen.

 • Kuntoutuksen lähtökohtana on työkaariajattelu, tavoitteena oman työkyvyn johtaminen ja työssä pysyminen, kiteyttää kuntoutuspäällikkö Pilvi Österman Lohja Spa & Resortista.

Professoriliiton jäsenille on räätälöity valtakunnallinen kurssi, joka koostuu erilaisista jaksoista. Niihin sisältyy avopäiviä, keskusteluja asiantuntijoiden kanssa, ryhmäjaksoja sekä päätösosa. 

 • Professorin tehtävässä muun muassa tutkimushankkeiden vetäminen on vaativaa työtä. Siinä roolissa toimiminen ja jaksaminen vaatii myös palautumista. Kuntoutus antaa luvan sellaiseen työstä irrottautumiseen, johon vastuullisessa työssä olisi muuten vähän mahdollisuuksia, Österman uskoo.

Professoriliiton selvitysten mukaan monet professorit jatkavat tutkimuksen tekemistä ja ohjausta eläköitymisen jälkeen. Kiila-kuntoutus antaa käytännön keinoja myös siihen, että varsinaisen työuran jälkeen olisi mahdollista päästä terveenä niin sanottuun kolmanteen ikään.

Kuntoutuspäällikkö Pilvi Österman pitää hyvänä, että KIILA-mallissa yhdistetään kuntoutus ja työterveyshuolto. Yhteistyö työterveyshuollon ja työpaikan välillä on välttämätöntä työkyvyn ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi.

Kela aloitti KIILA-kuntoutuksen vuonna 2016. Pilvi Österman kertoo, että ensi vuonna ryhmämuotoisen toimintamallin rinnalle tulee myös yksilökuntoutus.

Näin hakeudut Professoriliiton jäsenten KIILA-kuntoutukseen

 1. Hakeudu työterveyslääkärille tai muulle sinua hoitavalle lääkärille 28.6.2019 mennessä. Hän arvioi kuntoutustarpeesi ja voi kirjoittaa sinulle B-lausunnon.
 2. Hae KIILA-kuntoutusta ammatillisen kuntoutuksen hakemuksella 12.7.2019 mennessä. Lomake KU 101 löytyy Kelan verkkosivuilta. Professoriliiton jäsenten kurssin numero on 76423, ja se järjestetään Karjalohjan Kuntoutumiskeskuksessa. Kurssi alkaa 12.8.2019.
 3. Täytä esimiehesi kanssa KIILA-kuntoutuksen ammatillinen selvityslomake. Lomake KU 200 löytyy Kelan verkkosivuilta.
 4. Liitä mukaan lääkärin B-lausunto kuntoutustarpeesta.
 5. Postita hakemus liitteineen Kelaan. Kela käsittelee hakemukset ja ilmoittaa valinnasta hakijalle.
 6. Kurssipaikkoja on kahdeksalle jäsenelle. Mikäli et tule valituksi, ole yhteydessä liiton järjestöpäällikkö Raija Pyykköön, raija.pyykko@professoriliitto.fi, jotta liitto voi tarvittaessa hakea lisäkursseja.  

Kustannukset

 • Kela rahoittaa kuntoutuksen.
 • Yliopistot maksavat palkkaa kuntoutusajalta sairausajan palkkaa koskevien edellytysten ja määräysten mukaisesti. Valtion tutkimuslaisten osalta kuntoutusajalta on maksettu palkkaa, asia kannattaa tarkistaa henkilöstöhallinnosta.
 • Yhden hengen huoneesta peritään huonelisä.
 • Matkoista voi hakea matkakorvausta Kelalta.