Kylmää kyytiä Tampereella – (opetustunti)katotkin lähdössä
Kirjoittanut
Leena KurkinenJUKOn, JHL:n ja Pron yhteinen vuorokauden kestänyt lakko järjestettiin Tampereen yliopistossa keskiviikkona 7. toukokuuta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa myös Professoriliiton jäseniä työehtosopimusneuvotteluissa.
Kyseessä oli harvinainen tapaus, sillä edellisen kerran yliopistolaiset lakkoilivat seitsemän vuotta sitten Helsingin yliopistossa.



Lakkotunnelmia keskustakampuksella.
Miksi historiallinen lakkopäivä?
Professorien ja muiden opetus- ja tutkimushenkilöstöön kuuluvien vastuut ja tehtävät ovat lisääntyneet: yliopistojen sisäänottomäärät ovat kasvaneet, väitöskirjatutkijoita on enemmän ja yhä useampi opiskelija tulee ulkomailta. Yliopistoissa rakennetaan joka päivä tulevaisuutta Suomelle, mutta työnantajaa edustava Sivistysala ry eli Sivista ei ole tarjonnut yleisen linjan mukaisia yleiskorotuksia palkkoihin.

Professoriliiton toiminnanjohtaja ja yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä: ”Työnantajapuolen palkkatarjous on huono. Yliopistolaiset ansaitsevat parempaa.”
Työehtosopimuksessa sovitut opetustuntikatot ovat käytännössä ainoa suojaelementti, joka rajaa professorien ja muun opetus- ja tutkimushenkilöstön työmäärää. Sivista ajaa kuitenkin kattojen poistamista.

JUKOn Tampereen yliopiston lakkopäällikkö Mika Mattila: ”Olemme erittäin huolissamme työnantajan tavoitteesta poistaa kontaktiopetuksen tuntikattokirjaus työehtosopimuksesta, sillä se johtaisi työkuorman kasvamiseen henkilöstöllä, joka jo nykyisellään tekee töitä jaksamisensa rajoilla suoriutuakseen tehtävistään hyvin.”
Henkilöstön, mutta samalla tieteen ja opetuksen puolesta
Keskustakampuksella, Hervannassa ja Kaupin kampuksella näkyi keskiviikkona keltaisia ja sinisiä liivejä, kun lakkovahdit päivystivät yliopiston sisäänkäynneillä.
Puolenpäivän jälkeen keskustakampuksen Päätalon eteen kokoontui joukko yliopistolaisia kuuntelemaan puheita ja lauluesityksiä sekä nauttimaan hernerokkaa ja munkkeja.
Ilma oli jäätävä, mutta vielä kylmempää kyytiä on tarjoillut työnantajapuoli. Tämä kävi ilmi myös useissa puheissa, joita keskiviikkona kuultiin.

Professoriliiton Tampereen yliopiston osaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies Mari Hatavara: ”Yliopistot kouluttavat Suomen tulevaisuuden tekijät. Opetus perustuu korkeatasoiseen tutkimukseen, ja jos tutkimuksen pohja rapautuu, myös opetus kärsii ja osaamisen taso laskee koko yhteiskunnassa.”
Me Olemme Yliopisto -henki on vahva
Tampereen yliopiston lakolla haluttiin vauhdittaa ratkaisun syntymistä yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa. Samaa Me Olemme Yliopisto -henkeä hehkuttiin myös tukitapahtumissa, joita järjestettiin mm. Oulussa ja Helsingissä.

Tampereen lakon tukitapahtuma Helsingissä.